13 اکتبر (22 مهر) روز جهانی کاهش اثرات سوانح گرامی باد.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در 1989، “روز جهانی کاهش سوانح” را به منظور ترویج فرهنگ جهانی آگاهی از مخاطره و کاهش سوانح  نام‌گذاری نمود. نهضت جدید دفتر سازمان ملل متحد برای کاهش خطر بلایا با عنوان “سندای هفت”، بر هفت هدف سند چارچوب سندای متمرکز است که نخستین مورد آن کاهش مرگ و میر ناشی از بلایا است. این نهضت می‌کوشد موجی از آگاهی درباره اقدامات اتخاذ شده برای کاهش مرگ و میر در سراسر جهان خلق کند.ما نیز در این امر مهم هم گام شده ایم تا با جلب مشارکت های مدنی و با گرامیداشت روز جهانی کاهش اثرات سوانح،  همه با هم برای جهانی بدون سانحه تلاش کنیم. به امید روزی که همه ی سازمان های مردم نهاد و تمامی نهادهای مدنی در این گام مهم همراه شوند و در عرصه ی کاهش اثرات بلایای طبیعی ، پیشگام و رهرو باشیم.

“با درود فراوان و آروزی تحقق شعار زیستن برای بیان”

موسسه مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای ایران                                        بنیاد بین المللی امداد و نجات ایثار

جهت دانلود برنامه جهانی کلیک کنید.فایل ترجمه شده برنامه جهانی 2016

live-to-tell

زیستن برای بیان- Live to Tell

روز جهانی کاهش اثرات سوانح

13 اکتبر 2016 (22مهر 1395)

 

1-کمپین سندای هفت، 7 هدف، 7 سال (2022-2016)

مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز 13 اکتبر (مصادف با 22 مهر) را  به عنوان روز جهانی کاهش سوانح (IDDR)  برای ترویج فرهنگ کاهش سوانح جهانی، شامل پیشگیری از سوانح، کاهش خطرات و آمادگی تعیین کرده است. 25 سال پیش، این روز به عنوان یک رویداد بزرگ آگاهی بخشی جهانی و بزرگداشت بسیاری زمینه ها برای تشویق تلاش برای ایجاد جوامع و گروه های تاب آور در سوانح نامگذاری شد.

در راستای مفهوم کمپین که در سال 2011 آغاز شده و در آن هر سال را به طور ویژه به گروهی از افراد آسیب پذیر در معرض سوانح اختصاص داده اند– کودکان و جوانان (2011)، زنان و دختران (2012)، افراد معلول (2013)، جمعیت سالمندان (2014)، افراد بومی (2015)– دفتر ملل متحد برای کاهش خطرات سوانح طبیعی (UNISDR) در حال حاضر در حال راه اندازی کمپین سندای 7 برای ترویج هر یک از هفت هدف چارچوب سندای برای کاهش خطرات سوانح طبیعی می باشد که در سندای ژاپن در مارچ 2015 به تصویب رسیده است.

همانطور که در سرتاسر مفهوم کمپین مبرهن است، موفقیت کمپین سندای 7 در گرو جذب و ارتباط گیری با طیف وسیعی از ذینفعان جهت آگاهی از چارچوب آن و ترویج اقدامات مورد نیاز برای پیاده سازی آن است که رسیدن به اهداف سندای به آنها بستگی دارد.

کمپین سندای 7 برای همه، از جمله دولت ها، دولت های محلی، گروه های اجتماعی، سازمان های مردم نهاد، بخش خصوصی، سازمان های بین المللی و خانواده سازمان ملل متحد جهت ترویج بهترین شیوه در سطح بین المللی، منطقه ای و ملی در تمام بخش ها، به منظور کاهش خطر سوانح و تلفات سوانح فرصتی مناسب است.

جنسیت؛ یک مسئله حیاتی در کاهش مرگ و میر است. در سراسر جهان، زنان و کودکان تا 14 برابر بیشتر از مردان در یک فاجعه می میرند. حدود 60 درصد از مرگ و میر مادران باردار قابل پیشگیری است. دیگر گروه های تاثیرپذیر در این میان شامل افراد با معلولیت، افراد مسن و مردم بومی می باشند.

2016- هدف 1: کاهش چشمگیر مرگ و میر ناشی از سوانح در سطح جهانی تا سال 2030، با هدف کاهش میزان مرگ و میر جهانی به طور میانگین در ازای هر 100,000 نفر در دهه 2020-2030 در مقایسه با دوره 2005-2015؛

2017- هدف2: کاهش چشمگیر تعداد افراد تحت تاثیر (سوانح) در سطح جهانی تا سال 2030، با هدف کاهش متوسط جهانی در ازای هر 100,000 نفر در دهه 2020-2030 در مقایسه با دوره 2005-2015؛

2018- هدف3: کاهش خسارات اقتصادی مستقیم (سوانح) در رابطه با تولید ناخالص داخلی در جهان (GDP) در سال 2030؛

2019- هدف4: کاهش آسیب(خسارات) سوانح به زیرساخت های حیاتی و جلوگیری از اختلال در ارائه خدمات بنیادی از جمله امکانات بهداشتی و آموزشی از طریق توسعه تاب آوری آنها تا سال 2030؛

2020- هدف5: افزایش قابل ملاحظه تعداد کشورهای دارای استراتژی های ملی و محلی کاهش خطرپذیری سوانح تا سال 2020؛

2021- هدف6: افزایش قابل توجه همکاری های بین المللی با کشورهای در حال توسعه از طریق پشتیبانی مناسب و منسجم از آنها برای تکمیل اقدامات ملی در جهت اجرای چارچوب حاضر تا سال 2030؛

2022- هدف7: افزایش چشمگیر دسترسی به سیستم های هشدار سریع چند مخاطره ای و ارائه اطلاعات و تحلیل خطر پذیری سوانح به مردم تا سال 2030

2- روز جهانی کاهش سوانح – کمپین زیستن برای بیان: بالا بردن آگاهی، کاهش مرگ و میر

“همه چیز می تواند از نو ساخته شود، اما زندگی نمی تواند بازیابی شود، و این چیزی است که لطمه زیادی می زند.”
رافائل کوریا رئيس جمهور، اکوادور، پس از زلزله آوریل 2016 که 661 نفر کشته شد.

هدف: استفاده از روز جهانی سوانح در روز 13 اکتبر 2016 (مصادف با 22 مهر 1395) برای:

ارائه پلت فرم حمایت برای همه دولت ها، دولت های محلی، سازمان های مدیریت سوانح، سازمان ملل متحد، سازمان های غیر دولتی، صلیب سرخ و هلال احمر، سازمان های مردم نهاد، (گروه های) کسب و کار، دانشگاه و موسسات علمی و دیگر گروه های علاقه مند به همیاری برای اجرای چارچوب سندای و برای برجسته کردن دستاوردها و چالش ها در انجام این کار با تمرکز ویژه بر روی اقدامات نجات زندگی در سال 2016.

کمپین 2016 به دنبال ایجاد یک موج آگاهی در مورد اقدامات صورت گرفته برای کاهش مرگ و میر در سراسر جهان خواهد بود.

دفتر ملل متحد برای کاهش خطرات سوانح طبیعی (UNISDR) می خواهد تا شما از فرصت 13 اکتبر(22مهر) استفاده کنید برای بیان این مطلب به جهان که چه کارهایی برای اجرای چارچوب سندای به منظور کاهش مرگ و میر و بهبود نتایج سلامت از سوانح انجام می دهید.

آیا شما چگونگی بیشتر مطلع شدن مردم از خطر را بهبود می بخشید ؟ چگونه آن را انجام می دهید؟ آیا کمک رسانی با هشدارهای اولیه ی مناسب تری دارید؟

3- زیستن برای بیان- اطلاعیه مطبوعاتی/ صفحه وب/ محتوا

برای اعلام موضوع روز اطلاعیه مطبوعاتی خواهد بود. وب سایت IDDR2016 راه اندازی خواهد شد و درخواستی از همکاران برای کمک به تکمیل آن با نمونه هایی از کاهش خطر و اقدامات مربوط به نجات زندگی در سطح محلی و ملی با تمرکز بر آسیب پذیر ترین ها صورت خواهد گرفت.

دفتر ملل متحد برای کاهش خطرات سوانح طبیعی (UNISDR)  نام تجاری صفحه را به یک منبع برای تمامی اعضای جامعه ی کاهش خطر بلایا  برای استفاده و ارسال اطلاعات از رویداد های برنامه ریزی شده خودشان شامل عکس ها، پوستر ها و تفسیر، توسعه خواهد داد.

همچنین دفتر ملل متحد برای کاهش خطرات سوانح طبیعی (UNISDR) با مرکز تحقیقات اپیدمیولوژی سوانح طبیعی، در لوون، بلژیک با هدف بررسی روند مرگ و میر کار خواهد کرد (که در این باب) گزارشی در 13 اکتبر منتشر می شود.

در سرآمد روز، تمرکز ویژه ای بر روی هشدار دهنده های اولیه، اقدامات پیشگیرانه انجام شده قبل از سوانح ناگهانی و تدریجی و ارتقای سطح آمادگی وجود خواهد داشت.

یک پیوند با روز جهانی آگاهی از سونامی که برای اولین بار در این سال در 5 نوامبر(15 آبان) مشخص شده است؛ ایجاد خواهد شد.

همچنین تمرکز بر اقدامات صورت گرفته برای ایجاد بخش بهداشت و درمان انعطاف پذیرتر و بهداشت عمومی مترقی در مدیریت ریسک سوانح معطوف خواهد بود.

مقامات بخش دولتی و خصوصی برای ارائه مطالعات موردی خود که نگرانی از ایمنی در صنایع پرخطر مانند هسته ای، نفت و بنزین، زغال سنگ و سایر صنایع استخراجی را نشان می دهد، دعوت شده اند.

یک بخش وبلاگ در صفحه مجموعه تنظیم خواهد شد که شامل نظر و بینش کارشناسان در کاهش مرگ و میر در مناطق (آسیب دیده) از سوانح خواهد بود.

دفتر ملل متحد برای کاهش خطرات سوانح طبیعی (UNISDR)  از پلت فرم THUNDERCLAP Twitter برای ایجاد تعامل و جلب حمایت سازمان ها و افراد استفاده خواهد کرد که ممکن است در رابطه با موضوع روز، خواهان به اشتراک گذاری پیغام زیر همراه با یک تصویر مناسب با دوستان و همراهان خود باشند:

LIVE TO TELL …A life saved is the greatest benefit of reducing disaster risk #switch2sendai on October 13 #IDDR2016

بخش ارتباطات دفتر ملل متحد برای کاهش خطرات سوانح طبیعی (UNISDR) یک اطلاعیه خدمات عمومی ارائه خواهد کرد که از یک ماه قبل برای پخش در دسترس خواهد بود.

4- روند مرگ و میر

با توجه به داده های مرکز تحقیقات اپیدمیولوژی سوانح (CRED)، متوسط نرخ مرگ و میر جهانی ثبت شده از2005تا 2014، 76,424 مرگ در هر سال بوده است. در سال 2015، (CRED) 22,773 مرگ و میر را ثبت کرده است. لیستی از مخاطرات طبیعی اصلی با تعداد مرگ و میر میاتگین دهه ای، و مرگ و میر سال 2015 (در داخل پرانتز) را در زیر مشاهده می کنید: سیل، 5,938 (3,310)؛ طوفان، 17,778 (996)؛ خشکسالی، 2,030 (35)؛ زمین لغزه، 1,369 (923)؛ زلزله و سونامی، 42,381 (9,525)؛ آتش سوزی، 73 (66)؛ فعالیت های آتشفشانی، 46 (0) جنبش توده ای (خشک)، 373 (0).

در سال 20145,884  نفر بر اثر سوانح تکنولوژیک کشته شده اند و متوسط سالانه برای دهه ی قبلی 7,514 بوده است. رویدادهایی شامل غرق شدن کشتی  و قایق؛ حوادث حمل و نقل 74٪ از مرگ و میر  ناشی از سوانح تکنولوژیک را بر اساس پایگاه داده (CRED) دارا می باشند.

اکثر فوریت های بهداشت عمومی در سطح جهانی به صورت منظم رخ می دهد. اخیرا بیماری همه گیر ابولا در کشورهای فقیر غرب آفریقا گینه، لیبریا و سیرالئون 11,000 زندگی را گرفت و باعث تروما گسترده و زیان های اقتصادی شد. گسترش سریع جهانی ویروس Zika مثال دیگری است.

نتیجه

1- آگاهی بیشتر جهانی از چارچوب سندای؛ با ارائه آن به عنوان یک دستور کار نجات زندگی برای ایجاد مقاومت در برابر سوانح  ناشی از انسان ساخت و خطرات طبیعی.

2- مشارکت بیشتر نمایندگان گروه های آسیب پذیر در برنامه های کاهش خطر سوانح ملی.

3- گفتمان عمومی برای ایجاد تغییر نگرشی و رفتاری نسبت به مدیریت خطر سوانح.

 

مترجم: بابک چلبی یانی، کارشناسی ارشد مدیریت در سوانح طبیعی دانشگاه تهران و عضو موسسه مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای ایران

عناوین اصلی