ایرن – دومین سمینار بحران های محیط زیست در روز چهارشنبه ۲۰ آبان در سالن همایش های مدیریت بحران شهرداری منطقه ۷ تهران برگزار گردید.

خبرگزاری محیط زیست ایران: دومین سمینار  بحران های محیط زیست در روز چهارشنبه 20  آبان در سالن همایش های مدیریت بحران شهرداری منطقه 7 تهران توسط  موسسه مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای ایران برگزار گردید. در این سمینار دو موضوع دیپلماسی آب در احیای دریاچه ارومیه و واکاوی پروژه انتقال آب قمرود مورد بحث قرار گرفت.
آقای مهندس امیر رحمانی ضمن ارائه گزارش مختصری در مورد مطالعات دیپلماسی آب در احیای دریاچه ارومیه که توسط دانشگاه تبریز انجام گرفته است ، اظهار داشتند که منظور از دیپلماسی آب، انعطاف پذیری مدیریت منابع به نحوی است که ذینفعان مختلف از منبع آبی  بهره مند گردند. در طرح مطالعات دیپلماسی آب از بین 19 راهکار مطرح شده در ستاد احیای دریاچه ارومیه، 6 سناریو مورد بررسی قرار گرفته است. این سناریو ها عبارتند از افزایش راندمان کشاورزی، طرح نکاشت، باروری ابرها ، انتقال آب زاب و ارس و سناریوی ششم انتقال آب تصفیه شده فاضلاب شهرهای حوزه آبریز به دریاچه می باشد. مدلسازی اثربخشی این 6 سناریو نشان داده است که اجرای هریک از این طرح ها به طور جداگانه اثربخشی در احیای دریاچه نخواهد داشت. در صورت اجرای تلفیقی 6 طرح فوق امکان دستیابی به تراز حداقل دریاچه در سال 2021 وجود خواهد داشت. نتایج این مطالعات انجام شده توسط دانشگاه تبریز نشان داده است که طرح انتقال آب از زاب و ارس به دریاچه ارومیه به دلیل اجرایی شدن در سال 2020 تاثیر چندانی در احیای دریاچه نخواهد داشت . علاوه بر آن طرح مطالعات انتقال آب زاب از ابتدا  بر روی توسعه کشاورزی تعریف شده بود و نه برای احیای دریاچه.
ایشان همچنین به این نکته اشاره داشتند که متاسفانه بخش کشاورزی همکاری مناسبی در جهت احیای دریاچه ارومیه نداشته است. در اصل طرح افزایش راندمان کشاورزی و تغییر الگوی کشت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه تا کنون موفق نبوده است.
در ادامه سیمنار اقای مهندس صالحی به ارائه گزارشی در خصوص طرح انتقال آب قمرود پرداختند. ایشان ضمن ارائه گزارش در ارتباط با پیشنیه طرح و مشخصات فنی آن به این نکته اشاره کردند که طرح های انتقال آب بین حوضه ای عمدتا با هدف تامین آب شرب تعریف و معرفی می شوند، ولی پس از اجرای طرح و شروع انتقال آب اصلی ترین مصرف آب انتقال یافته برای کشاورزی می باشد. طرح انتقال آب قمرود در اصل طرح انتقال آب الیگودرز لرستان به استان قم است که در سال 1390 به بهره برداری رسید. در زمان افتتاح طرح فوق، نماینده شهر الیگودرز در مجلس شورای اسلامی ضمن انتقاد از اجرای طرح به این نکته اشاره داستند که حجم آب انتقال یافته برای تامین آب شرب مورد نیاز 14 میلیون نفر می باشد، در حالیکه استان قم یک میلیون نفر جمعیت دارد.
اقای مهندس صالحی اظهار داشتند که در اکثر طرح های انتقال آب بین حوضه ای تنها 5 تا 8% از حجم انتقال یافته برای شرب بوده و مابقی برای طرح های کشاورزی، صنعتی، سیاحتی و گردشگری مصرف می شود.
این سمینار با پاسخگویی به سوالات حاضرین و بررسی وضع محیط زیست کشور خاتمه یافت.
کانال تلگرام بحران اب جهت دریافت پاورپوینت های سمینار بحران های محیط زیست مورخ 19 شهریور و 20 ابان :  @cmwrir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عناوین اصلی