بیانیه سمینار تخصصی درس آموخته های فرماندهی عملیات بحران خلازیر
به یاری خداوند متعال سمینار تخصصی درس آموخته های فرماندهی علمیات بحران خلازیر به منظور گرامیداشت جانباختگان حادثه 15 امرداد خلازیر و با هدف بررسی نقاط ضعف در فرماندهی عملیات حادثه و درس آموزی برای پیشگیری و پاسخ بهتر به حوادث در آینده با حضور جمعی از اندیشمندان، متخصصین و علاقمندان به دانش مهندسی تخریب، آواربرداری و عملیات جستجو و نجات برگزار شد و پس از ارائه آنچه رخ داده بود و آنچه لازم بود اقدام شود، موارد ذیل به پیشنهاد حاضرین جمع بندی وبرای بهره مندی نهادهای مسوول ارائه می گردد.
باشد که با یاری خداوند متعال و تدبیر و مدیریت صحیح منابع و دارایی ها به ویژه سرمایه عظیم انسانی توسط مدیران و مسوولین، دیگر شاهد چنین وقایع و رخدادهای ناگواری نباشیم.
1- ارزیابی به عنوان مهمترین گام برای هر فرماندهی عملیات می بایستی در سریعترین زمان ممکن و پیش از ورود تیم های امدادی به صحنه حادثه صورت گیرد. در این راستا ضروری است سازمان یا سازمان های مسوول ارزیابی از پیش تعیین گردند و با تربیت و آموزش نیروی انسانی ارزیاب در این مهم کوشش نمایند.
2- فرهنگ سازی و تهیه بسته های آموزشی و ترویجی برای جلوگیری از حضور مردم در صحنه حادثه که ضمن ایجاد مانع وکندی در عملکرد نیروهای امدادی، خود می تواند عامل بروز حوادث ثانویه باشد، توسط نهادهای مسوول انجام گیرد.
3- تعیین محدوده و حریم خطر برای جلوگیری از حضور مردم در صحنه حادثه به عنوان یکی از نخستین اقدامات اولویت دار در دستور کار نیروهای امدادی با مشارکت نیروهای انتظامی قرار گیرد و در صورت نیاز پروتوکول های مربوطه برای ایجاد وظیفه با مشارکت نیروی انتظامی تهیه و تدوین گردد.
4- سطح بندی حوادث به عنوان یکی از مهمترین اقدامات بایستی برای کلیه ی مدیران و مسوولین آموزش داده شود. حضور مسوولان بلندمرتبه شهری در یک حادثه ی محلی، وسعت حادثه را بیش از حد معمول نمایش می دهد و سبب هدررفت منابع و امکانات شهری می گردد.
5- رصد وضعیت مصدومین توسط نهادهای مسوول تا زمان حصول سلامت و تندرستی پیگیری شود. متاسفانه وضعیت مصدومین در حوادث و سوانح پس از خروج از صحنه ی حادثه رها شده و پیگیری نمی شود.
6- دستورالعمل ها و امکانات مورد نیاز برای استراحت و کسب انرژی برای امدادگران حادثه یکی از مهمترین اقدامات فرماندهی می باشد. در صورت عدم توجه به این مهم، بهره وری نیروی کارامد امدادی کاهش یافته و نتیجه مطلوب حاصل نمی گردد.
7- حضور سخنگوی حادثه برای اطلاع رسانی دقیق حادثه و جلوگیری از شیوع شایعات و خبرهای غیرواقعی ضروری است که در حادثه خلازیر یکی از نقاط قوت حادثه بود که بایستی برای حوادث آتی نیز مورد توجه مسوولین قرار گیرد.
8- عدم تعیین فرمانده واحد میدان همچنان یکی از مشکلات ساختار مدیریت بحران کشور می باشد که در حوادث و سوانح فرمانده واحد میدان برای پاسخ مشخص نشده است. ضروری است دستورالعمل های مربوطه برای این مهم تدوین و در سطوح مدیریتی کشور به تصویب رسد.
9- حضور اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی در کلیه حوادث و سوانح در کنار سایر نیروهای امدادی و اورژانس پزشکی برای حمایت روانی از خانواده بازماندگان و اسیب دیدگان ضروری است . اگرچه تشکیل تیم های حمایت روانی از سوی سازمان مدیریت بحران کشور مثبت ارزیابی می گردد اما باتوجه به وجود تیم های تخصصی دارای تجربه کافی در بهزیستی، استفاده از این ظرفیت بزرگ آسان تر و کارامد تر می باشد.
10- وجود پروتوکل های لازم برای شناسایی عوامل مسوول در صحنه حوادث و سوانح ( امدادگران، آتش نشانان، داوطلبان، خبرنگاران و …) برای حضور عوامل امدادی و غیر امدادی با لباس های واحد و مشخص به گونه ای که از ورود افراد غیر مسوول خودداری شود.
11- و در آخر به عنوان یکی از مهمترین نتایج و دستاوردهای سمینار بایستی به ضرورت حضور قوه قضاییه در کنار شهرداری برای جلوگیری از ساخت و ساز غیر مجاز و کمک به تخریب ساختمان های ناایمن اشاره کرد. بدین منظور باتوجه به جایگاه قانونی قوه قضاییه ضروری است دستورالعمل های لازم در بالاترین سطح ممکن به تصویب هیئت دولت، شورای عالی مدیریت بحران و یا مجلس شورای اسلامی برسد.
با آرزوی ایرانی آباد و ایمن
موسسه مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای ایران- گروه واکنش سریع موج پیشرو – بنیاد بین المللی امداد و نجات ایثار
31 امرداد 1402 خورشیدی – تهران