کشور ایران، یکی از کشورهایی است که زلزله های بزرگ و ویرانگری را در کارنامه خود دارد. جهت مقابله با این پدیده ی طبیعی راهکارهای متعددی من جمله سبک سازی ساختمان ها پیشنهاد شده است. استفاده از اجزای غیر سازه ای سنگین و صلب باعث افزایش نیروهای وارده از جانب زلزله گردیده و تاثیر منفی بر رفتار لرزه ای ساختمان ها دارد، به طوری که این آثار می توانند موجب نابودی کامل ساختمان ها شوند.
در ایران نیز ، استفاده از مصالح و ساختار های سبک و انعطاف پذیر به عنوان یکی از راهکار های موثر در ساخت بناهای ایمن در مقابل زلزله در دستور کار قرار گرفت. یکی از ساختارهای مناسب جهت نیل به این هدف استفاده از سیستم های ساخت و ساز خشک (Drywall Systems) می باشد. مزایایی چون سهولت ، سرعت ، دقت بالا در اجرا ، ایمنی در برابر زلزله ، کاهش هزینه های سازه با توجه به کاهش بار مرده ساختمان ، تعمیر و نگه داری آسان و… موجب شده است که امروزه سیستم های ساخت و ساز خشک به عنوان جایگزین روشهای منسوخ سنتی در صنعت ساختمان، مورد استفاده قرار گیرد.
ذکر این نکته نیز لازم است که امروزه با افزایش جمعیت انبوه سازی و ساخت و سازهای با ارتفاع زیاد رو به پیشرفت است. از اینرو مهندسین عمران مجبور هستند که نگاه دقیق تر به اجرا و بهینه سازی آن داشته باشند. سیستم جدیدی که برای بهینه سازی اجرا و مسائل اقتصادی آن در کشور های اروپایی و بعضا” در موارد خاص در کشور ایران استفاده شده، دیوار های سبک( Drywall )است.
دیوار درای وال
ویکیپدیا: در ساختمانسازی به ورقه ای از گچ که میان دو لایه ضخیم از کاغذ یا مقوا فشرده شده و برای ساخت دیوارهای جدا کننده داخلی و سقف از آن بهره بگیرند دیوار خشک (Drywall) گفته میشود. این محصول را از آن جهت دیوار خشک مینامند که در هنگام نصب و اجرای آن از مصالح تر مانند سیمان و گچ استفاده نمیشود.
سایت آهن تاب: دیوارهای جدا کننده درای وال، دیوارهای غیر باربری هستند که برای تقسیم فضاهای داخلی ساختمان استفاده می شوند این ساختار شامل قابهای فولادی سبک ساخته شده با مقاطع U ,C بوده که صفحات روکش دار گچی در یک یا چند لایه، به وسیله پیچ مخصوص بر روی آنها نصب می شوند. فضای خالی داخل دیوار، امکان استفاده از انواع عایق حرارتی و صوتی را فراهم می نماید.
مزایا دیوار درای وال
دیوار درای وال (خشک) به وسیله قاببندی چوبی یا فلزی نصب و مسلح میشود؛ لذا در هنگام زلزله رفتار یکپارچه دیوار باعث استحکام بیشتر آن میشود.
دیوار درای وال خشک از دسته «دیوارهای پیش ساخته» است که امروزه به عنوان یکی از راه حلهای جایگزین دیوارهای سنتی با مصالح بنایی غیر مسلح (آجر فشاری، آجر سفالی، بلوک سیمانی غیر مسلح) استفاده میشود. از دیوار خشک به عنوان دیوار جداکنندهداخلی، پوششهای نهایی و پوشش سازههای بنا استفاده میشود.
استفاده از دیوار خشک به جای دیوار بنایی باعث کاهش بار مرده به میزان ۳۵ درصد، کاهش نیروی مؤثر زمینلرزه بر ساختمان به میزان ۶۰ درصد و کاهش هزینه تأمین ایستایی ساختمان میشود. این سیستم به لحاظ ساختار ویژه ای که دارد بسیار سبک بوده و استفاده از آن در ساختمان های با ارتفاع زیاد وزن سازه را تا حد زیادی کاهش می دهد.
بزرگترین مزایای این نوع سیستم، فضای خالی بوجود آمده داخل دیوار می باشد که به راحتی امکان استفاده از انواع عایقهای حرارتی، صوتی، رطوبتی و همچنین عبور تاسیسات الکتریکال و مکانیکال را فراهم می سازد. با استفاده از این سیستم ضایعات و نخاله های ساختمانی پس از اجرا به حداقل کاهش پیدا می کند.
دیوارهای وال اسپید
پانل های وال اسپید دیوارهای غیرباربری هستند که برای مصارف گوناگون، از جمله تقسیم فضاهای داخلی ساختمان، دیوارهای پیرامونی و دیوارهای جداکننده ی واحدها استفاده می شوند. پانل وال اسپید از پلی استایرن انبساطی (Expanded polystyrene) با چگالی های ۲۰ کیلوگرم بر مترمکعب و ۲۵ کیبوگرم بر مترمکعب ساخته می شوند. این پانل ها کل حجم دیوار را در برمی گیرد. ایستایی این محصول را نیز استادهای فلزی سرد نورد شده از ورق گالوانیزه تامین می کند.
این ورق ها به صورت پانچ شده، به ضخامت حداقل ۰٫۶ میلیمتر و به شکل ناودانی هستند که داخل پلی استایرن در هر ۳۰ سانتی متر قرار می گیرند و به صورت یکپارچه با پلی استایرن (EPS) قالب گیری می شوند. دیوارهای وال اسپید به عنوان جداکننده داخلی انواع فضاهای مسکونی، اداری و تجاری به کار می روند. همچنین از این دیوارها در پیرامون ساختمان ها نیز استفاده می شود. در این سیستم حداقل ضخامت پارتیشن هشت سانتی متر و حداکثر ضخامت بیست سانتی متر است.
برای شناخت و مقایسه فنی دیوارهای جداکننده وال اسپید و کسب سایر اطلاعات به سایت شرکت ابنیه مقاوم آریا تولید کننده دیوارهای فوق در ایران مراجعه نمایید. سایت شرکت ابنیه مقاوم آریا