روز اسکان بشر
امروز اولین دوشنبه از ماه اکتبر است و طبق قرار سازمان ملل متحد ، این روز را روز جهانی اسکان بشر نام می نهند.
روزی که به ما مهندسین عمران یادآور این مفهموم است که چرا و با چه هدفی پا به این عرصه نهاده ایم؟ شاید خیلی ها رشته ی مهندسی عمران را از این بابت انتخاب کرده باشند که بتوانند اینده ی مالی و تجاری خوبی را برای خود و خانواده شان رقم بزنند که البته این نیز هدف مهم و در دین ما مقدس است اما در کنار شغلی برای درآمد ، ما مهندسین سوگندهای دیگری نیز خورده ایم و یا اگر تا کنون تعهدی نداده ایم بایستی بدانیم که مهندسی نیز به عنوان یک حرفه ی مهم و پایه ای تعهداتی را بر ما خواسته و یا ناخواسته تحمیل می کند.
به عنوان یک مهندس عمران بایستی بگویم که عدم رعایت این مفاد ، ما را خود به خود از حرفه ی مهندسی خارج می کند و شاید بساز بفروش خوبی بشویم ولی مهندس نیستیم.
بر خود لازم می دانیم تا به مناسبت این روز به سوگند نامه مهندسی اشاره کنم و اهمیت این رخداد (اولین دوشنبه اکتبر هر سال) را تبیین نمایم. در سوگند نامه ی مهندسی، رفاه و آسایش انسان، تامین شادی پایدار، عدم آسیب به انسان و انسانیت، ادا کردن دین به وطن و نیاکان، توسعه پایدار، حفظ محیط زیست، حفظ انرژی، رعایت اخلاق حرفه ای، اجرای فعالیت های اجتماعی، مشارکت پذیری، خدمتگذاری بی ریا و … اهم واژگان کلیدی است که مفاهیم زیادی را در بر می گیرد و روز اسکان بشر به ما یادآوری می نماید که ما بر اساس سوگندنامه ای که داریم مسوول آسایش و رفاه شهروندان شهرمان می باشیم. آسایشی که از فعالیت های ما نتیجه خواهد گرفت.
آیا ساخت و ساز ناایمن و غیر استاندارد و استفاده از مصالح غیر استاندارد به آسایش و رفاه می انجامد ؟
آیا تبعاتی که ساخت و ساز روی گسل ها و در شرایط نا ایمن در هنگام وقوع سیل و زلزله بوجود می آید، در سوگند نامه ی مهندسی ما مجاز است؟
آیا ما به عنوان یک مهندس عمران وقتی که فقر و بی خانمانی همشهریانمان را می بینیم و بی تفاوت از آن می گذریم ، آیا به سوگند خود عمل کرده ایم؟
بیش از 70 درصد مساحت کشور ما بر روی گسل هاست و بیش از 83 درصد بافت شهری و روستایی کشور عزیز ما فرسوده است. ما مهندسین برای آسایش و رفاه جامعه چه کرده ایم؟
مهندس عزیز!
امروز روز دوشنبه اول اکتبر و روز جهانی اسکان بشر است. ما به مسوولیت های اجتماعی خود چقدر عمل نموده ایم؟؟!!
سخن را کوتاه می کنم و از همه ی مخاطبان محترم موسسه مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای ایران می خواهم تا به عنوان یک مهندس، مهندسی که سوگندنامه ی مهندسی را قبول نموده است ، اندیشه کنیم. اندیشه بر وضعیت ساخت و ساز کشورمان. ساخت و سازی که ما مسوول آن بودیم. بیاندیشیم بر آنچه که باید باشیم و اینکه اکنون چگونه مهندسی هستیم.
به امید روزی که اصل 31 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران یعنی حق داشتن مسکن ایمن و مناسب برای هر ایرانی تحقق یابد.
روز اسکان بشر گرامی باد
مهندس حامد حقی
مدیرعامل موسسه مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای ایران
یادآوری/ سوگندنامه ی مهندسی:
با آگاهی کامل از نقش و تاثیر مهندسی در سازندگی و توسعه پایدار جهان، رفاه و آسایش انسان، حفظ جهان هستی از آلودگی های زیست محیطی و تامین شادی پایدار و دراز مدت خود و دیگران، اینک که به عنوان مهندس خدمت خود را آغاز می کنم به پروردگار جهان سوگند یاد می کنم که:
همواره در سراسر زندگی شغلی، حرفه ای و اجتماعی خود بدین سوگند وفادار باشم.
به انسان، به عنوان یک موجود صاحب خرد و شگفت انگیزترین پدیده آفرینش بیاندیشم. صدیق و واقع بین باشم و به هیچ اقدامی که به انسان و انسانیت آسیب رساند، مبادرت نورزم.
دانش مهندسی و تجربه حرفه ای خود را که میراث مشترک بشری است، مغتنم دانم و کوشش کنم تا آن را به روز نگهدارم و در حد توان خود به گنجینه دانش و تجربه های سودمند بشری بیفزایم.
ایران زادگاه من است که در آن زاده و پرورده شده ام، کوشش خواهم کرد که دین خود را به سرزمینم، مردمانم، نیاکانم، و آیندگان ادا کنم.
در طول زندگی حرفه ای خود تلاش کنم تا نقش موثری در توسعه پایدار کشورم داشته باشم.
در حد توان به دانشگاه که مربی علمی و فنی من است و به کسانی که پس از من در این مکان مقدس پرورش خواهند یافت، خدمت کنم.
سرمایه های هستی، چون ماده، انرژی، محیط زیست و نیروی کار را سرمایه های تمام بشر بدانم، و در حفظ و کاربرد درست و بهسازی آنها کوشش نمایم.
در تمام فعالیتهای مهندسی خود صداقت، دقت، نظم، عدالت، سرعت عمل، حفظ منابع اجتماع و حقوق دیگران را مراعات کنم و سلامت، ایمنی و آینده نسلها را در نظر داشته و به آنان مهربان، دلسوز و متعهد باشم و همواره سود خویش را در منافع عام جستجو کنم، رشوه خواری و سایر رذایل اخلاقی را طرد و برای زحمات خود ارزش مادی ای در حد معقول و متعارف طلب کنم.
در تمام کوشش های مهندسی خود از دانش روز و آخرین یافته های فنی آگاه شوم و آنها را با ابتکار، خلاقیت و نو آوری در طراحی، برنامه ریزی و اجرا بکار بندم.
در تمام کوشش های مهندسی خود استانداردهای را مراعات و تنها در حیطه دانش و توانایی خود کار قبول کنم و تنها مدارکی را امضا کنم که به آنها احاطه فنی کامل دارم. در مواردی که منع قانونی و حق مالکیت اختصاصی وجود ندارد، دانش خود را آزادانه و به صورت رایگان منتشر کنم و در اختیار دیگران قرار دهم.
در ادای وظایف حرفه ای محول شده، متعهد، مسئولیت پذیر، مشارکت پذیر و رازدار باشم.
محیطی پر از محبت و صفا و عشق و علاقه به خدمتگذاری بی ریا به مردم و وطنم را بوجود آورم و همکاران خود را بدون توجه به ملیت، نژاد، مذهب، جنسیت، سن و عقیده دوست بدارم و ارزش های انسانی را در خود و در آنان پرورش دهم.
در کوششهای مهندسی خود همیشه فردی متواضع باشم و موفقیتهای به دست آمده را علاوه بر سعی و کوشش خود مرهون تلاش همکاران و نظام آفرینش بدانم و از آنان قدردانی و سپاسگذاری کنم.
در تمام کوششهای مهندسی خود جویا و پذیرای نقد و اظهار نظر صادقانه همکاران باشم و از لطمه زدن به حیثیت، شهرت، دارایی یا اشتغال دیگران پرهیز و از اقدامات بد خواهانه برای آنان خوداری کنم.
از کوشش های فرهنگی و فعالیتهای اجتماعی که به منظور توسعه رفاه عمومی انجام می گیرد، استقبال و در آنها شرکت کنم.
همکاران خود را به رعایت اصول اخلاق مهندسی و وجدان حرفه ای تشویق کنم.